Dakkapel isoleren

ISOLATIE VERGELIJKEN

Veel oudere dakkapellen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dat is raar omdat vaak wel veel aandacht wordt besteed aan het isoleren van het dak. Een dakkapel isoleren is niet eenvoudig, maar zeker wel de moeite waard.

Hoe werkt het?
Een dakkapel komt voor in vele vormen. Wij gaan uit van de meest voorkomende vorm met wangen (de wanden links en rechts) en een plat dak. Zowel de wangen als het dak zijn bij een dakkapel vaak dampdicht. Daarom moet tijdens het isoleren erg voorzichtig te werk worden gegaan. Op vochtproblemen zit natuurlijk niemand te wachten. De dakkapel kan aan de binnenkant worden geïsoleerd, maar ook aan de buitenkant. De buitenkant geniet de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk. U kunt dit laten doen door een expert. Maar met een speciale dampdichte folie kunt u ook zelf al veel winst behalen tegen relatief lage kosten.

Het dak van de dakkapel isoleren (buitenkant)
Het dak isoleren aan de buitenkant is alleen mogelijk als de dakbedekking vervangen dient te worden. Is dit het geval? Dan is het heel eenvoudig om op het dakbeschot (harde) isolatie te plaatsen en hierover heen de nieuwe dakbedekking aan te brengen. Een lokaal isolatiebedrijf kan hier meer over vertellen. Denk aan welke soorten isolatiematerialen het meest geschikt zijn.

Beglazing dakkapel: HR++ Glas
Als u de dakkapel isoleert, is het verstandig ook de beglazing aan te pakken. Het plaatsen van HR++ glas levert een flinke besparing op. Zorg voor een goede afdichting bij het kozijn.

Wat levert een geïsoleerde dakkapel op?
Besparingen van een geïsoleerde dakkapel hangen af van vele factoren. Belangrijke factoren zijn natuurlijk de totale oppervalkte, de huidige RC-waarden, de gemiddelde temperatuur, de manier van verwarmen, de energieprijzen, enzovoort. De besparing ligt tussen tientallen en honderden euro’s per jaar.