Vloerisolatie

ISOLATIE VERGELIJKEN

De vloer isoleren zorgt voor warme voeten. Door de kou uit de vloer te halen wordt het gemakkelijker om het hele huis te verwarmen. Echter gaat via de vloer maar minder dan 10% van de warmte verloren, waardoor het minder prioriteit heeft dan bijvoorbeeld het isoleren van het hellende of platte dak.

Vloerisolatie of bodemisolatie
Verwar vloerisolatie niet met bodemisolatie. Vloerisolatie wordt gebruikt om de bestaande vloer te isoleren, bodemisolatie wordt gebruikt tegen optrekkend vocht. Echter is de isolerende werking van bodemisolatie minimaal en werkt het in sommige gevallen zelfs averechts.

Is mijn vloer geschikt?
Vloerisolatie kan zowel onder een houten als onder een steenachtige vloer (meestal beton) plaatsvinden. Daarbij zijn er twee goede manieren om te isoleren. Namelijk de traditionele manier met isolatieplaten en op een manier die uitgaat van reflectie, namelijk met luchtzakken.

Waarom investeren?
Vloeren van slecht geïsoleerde woningen voelen vaak koud aan. Om ons daartegen te wapenen trekken we dikke sokken en pantoffels aan. Of we leggen dik tapijt op de vloer. Dat voelt wel een stuk beter, maar gaat warmteverlies niet tegen.

Vloerisolatie is niet de meest rendabele isolatiemaatregel, maar wel enorm comfortverhogend. Het voorkomt warmteverlies en sluit de – meestal vrij vochtige – kruipruimte af van de woning. Zo voelt de vloer een stuk behaaglijker aan, ook zonder dikke sokken.

U kunt een vloer op de begane grond isoleren als er een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoogte aanwezig is. U kunt dan de onderkant van de vloer of de bodem isoleren. De eerste optie levert het meeste comfort op.

Bij isolatie van de vloer kunnen materialen als glaswol en PUR worden gebruikt. De prijs voor houten vloeren is vaak hoger dan bij een betonnen vloer vanwege de grote oppervlakte (door de houten balken en extra ventilatie). Ook kan er aan de onderzijde van een houten vloer een nylon net tegen de balken worden gespannen. Dit bevordert ook de isolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie wordt toegepast bij optrekkend vocht door grondwater. Het zorgt voor een droge kruipruimte. Is de kruipruimte bereikbaar en hoog genoeg? Dan is het mogelijk een bodemisolatiesysteem aan te brengen. Hiervoor zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals losgestort isolatiemateriaal (EPS/polystyreen parels, kunststof chips en schelpen) of isolatiematrassen. Elk materiaal heeft zijn eigen verwerkingssysteem. Goede ventilatie en een kierdichte vloer zijn het uitgangspunt.

Wat kan ik ermee besparen?
Besparingen van een geïsoleerde vloer hangen af van vele factoren. Bij het berekenen van de gemiddelde kan je uitgaan van bijvoorbeeld de volgende gegevens:

  • Een gemiddelde woning qua ruimte
  • Rc waarde: 2,5
  • Houten vloer
  • Buitentemperatuur: gemiddeld 10 graden
  • Verwarming: traditionele cv ketel

Potentiële besparing:
Met het isoleren van de houten vloer bespaart u ongeveer: 125 euro per jaar op de verwarmingskosten bij een verwarmde ruimte van 20 graden. Bij een betonnen vloer zal de besparing iets lager zijn. Dit vanwege de gunstigere uitgangspositie.

Let op: ieder huis is anders, daarom is het rendement van de geïsoleerde ruimte slechts ter indicatie. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.