Waar te beginnen met isoleren?

ISOLATIE VERGELIJKEN

U wilt aan de slag met woningisolatie. Bijvoorbeeld om te besparen op de energiekosten. Of omdat u meer comfort in huis wil. Of misschien juist omdat u graag een bijdrage levert aan minder CO-2 uitstoot, en dus een gezonder klimaat. Isoleren is dan een uitstekende maatregel. Maar er zijn zoveel onderdelen van de woning die ik kan aanpakken. Waar kan ik nu het beste beginnen? In deze blog vindt u de meest populaire vormen van isolatie.

Plat dak isoleren
Hoe moet ik een plat dak isoleren en waar moet ik rekening mee houden ? Het warmte verlies van een dak is ongeveer 30 % . Het is dus zeker zinvol om het dak te isoleren. Het isoleren van het dak is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet rekening houden met de afvoer van het water, condensatie en het draagvermogen van de balken.

Dakkapel isoleren
Veel oudere dakkapellen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dat is raar omdat vaak wel veel aandacht wordt besteed aan het isoleren van het dak. Een dakkapel isoleren is niet eenvoudig, maar zeker wel de moeite waard.

Spouwmuur isoleren
Veel huizen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf halverwege de jaren ’70 werd deze spouw pas (gedeeltelijk) geïsoleerd. Door de spouwmuur na- te isoleren, creëert u direct een betere thermische isolatiewaarde, zonder hiervoor woonoppervlak te hoeven inleveren.

Scheidingswand isoleren
Een tussenwand of een scheidingswand wordt vaak geplaatst om een extra kamer te creëren. Bijvoorbeeld op een zolder. Het voornaamste doel van deze scheidingswand is de geluidsisolatie.

Schuin dak isoleren
Maar liefst 30% van de warmte in een huis gaat verloren via het dak. Reden genoeg dus om als eerste het dak aan te pakken. Heeft het dak een dakkapel? Neem die dan ook mee in de isolatieklus. Anders verdwijnt alsnog een groot deel van de warmte via dit ‘isolatielek’.

Plafond isoleren
Het isoleren van een plafond gebeurt meestal voor geluidsisolatie. Toch is het ook mogelijk om een plafond thermisch te isoleren.

Voorzetwand isoleren
Een voorzetwand isoleren gebeurt vooral om de thermische isolatie te verbeteren. Veel oudere huizen zijn uitgevoerd zonder spouwmuur en dus zonder spouwmuur isolatie. In sommige gevallen is zelfs sprake van een enkelsteens muur.

Vloer isoleren
De vloer isoleren zorgt voor warme voeten. Door de kou uit de vloer te halen wordt het gemakkelijker om het hele huis te verwarmen.

Vliering isoleren
Maar liefst 30% van de warmte in een huis gaat verloren via het dak. Het dak isoleren levert daardoor een flinke besparing op. Als er een ongebruikte vliering aanwezig is, is het natuurlijk veel gemakkelijker en goedkoper om die te isoleren.

Leave a Comment