Met welke materialen kan ik mijn dak isoleren?

ISOLATIE VERGELIJKEN

Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt. De kwaliteit van de meeste materialen is goed. Het is belangrijk om het goed aan te brengen, want elke kier verslechtert de isolatiewaarde. Kies voor een bedrijf met het KOMO-proces certificaat om zeker te weten dat het bedrijf ervaring heeft met isolatie.

De meeste typen isolatiemateriaal zijn geschikt voor meerdere soorten woningen, de keuze voor een materiaal is daarom vaak een persoonlijke afweging. Laat u goed informeren door een erkend isolatiebedrijf, dan maakt u een weloverwogen keuze.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte materialen, deze worden ook gebruikt door de leveranciers van het Energieservicepunt.

Geschikte materialen voor een schuin dak

Het isoleren van een dak aan de binnenzijde is het meest voorkomend, maar het is ook mogelijk om een dak aan de buitenzijde te isoleren. Voordeel hiervan is dat er weinig overlast in de woning is tijdens het aanbrengen van de isolatie. Vaak verdient buitenzijdeisolatie zelfs de voorkeur, omdat dan het gehele dak goed geisoleerd wordt en er geen stukken overgeslagen worden.

Buitenzijdeisolatie gebeurt door nieuwe dakelementen aan te brengen, of een PUR laag aan te brengen onder de dakpannen. Een minder ingrijpende oplossing is het isoleren met EPS-parels, deze komen dan onder de dakpannen. Lees hier meer over wettelijke verplichtingen.

Als u een schuin dak aan de binnenzijde isoleert is er vaak meer ruimte voor isolatiemateriaal. Hierdoor is een hogere besparing mogelijk. U kunt dit zelf doen, door minerale wol tussen de dakbalken aan te brengen. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het brandwerend is en bovendien verkrijgbaar in afgewerkte platen. Bij deze vorm van isolatie is het belangrijk dat er geen kieren zijn.Een dampremmende laag is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Schakel bij twijfel altijd een erkend bedrijf in.

Hoe zit het met een plat dak?

Bij het isoleren van een plat dak is er een groter risico op vochtproblemen. Daarom is het werk voor de specialist. Bij isolatie aan de buitenzijde kan het materiaal op of onder de dakbedekking worden aangebracht. Het dak wordt hoger door deze manier van isoleren, daarom is het mogelijk dat daklijsten en deuren aangepast moeten worden. Isolatie aan de binnenzijde kan door isolatiemateriaal tussen de balklaag aan te brengen. Hierbij is er wel een hoog risico op vochtproblemen.

Leave a Comment