Woning isoleren Brussel

De beste belgische isolatiespecialisten vergelijken?

ISOLATIE VERGELIJKEN

Meer weten over jouw huis isoleren in Brussel? Goede isolatie kan jouw energieverbruik flink verminderen. Eigenaar van een ouder huis? Met een investering als isolatie van de vliering of verwarmingsbuizen isoleren worden je stookkosten een stuk lager. Ook voor de meer recente woningen zijn er allerlei kansen die zeker de moeite waard zijn. Hieronder vind je diverse informatie over isolatie Brussel. We zoomen in op thema’s als het dak isoleren en vocht in huis of vochtproblemen. Direct aan de slag? Schets jouw situatie en je ontvangt een offerte / isolatieplan op maat. isolatiebedrijven-brussel-1000

 • Minder energielasten
 • Een aangenaam wooncomfort
 • Kies voor duurzame warmte
 • Meer stilte in huis
 • Beter energielabel

ProvincieBrussel
GemeenteBrussel
Postcode1000
Gasverbruik20.000 kWh
Stroomverbruik3300 kWh
Gemiddelde energierekening€157,58

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel isoleren u gaat kosten?


Voordelig mijn woning isoleren, hoe werkt dat?

Voldoet jouw huis niet aan de huidige isolatiewaarden? Dat is verspilling, want zo vervliegt de warmte van de woning via muren, vloer, dak en ramen naar buiten. Daar moet dan echt wat aan gedaan worden. Houd de warmte in huis. Woningen van na 1995 met een goed energielabel zijn standaard degelijk geïsoleerd. Bij oude huizen (bouwjaar t/m 1982) is dit vaak niet zo. Het maken van een isolatieplan resulteert in een lagere energierekening, is een groene investering, en het rendement is beter dan op een spaarrekening. Op deze pagina achterhaal je de interessantste toepassingen om een woning in Brussel te isoleren.

Spouwmuurisolatie
Beschrijving van een spouw: de ruimte c.q. luchtlaag tussen het binnen- en buitenblad van een spouwmuur. Dit stukje is mogelijk op te vullen met isolatiemateriaal. Jouw woning houdt de warmte binnenboord, en dat resulteert in een optimaal klimaat in huis. Spouwmuur isoleren in Brussel kan erg voordelig (vanaf € 710 voor rijwoningen) en je bespaart al snel €185 per 12 maanden (prijspeil mei 2024).

Vloerisolatie
Een vloer isoleren (incl. de eventuele kelder) houdt warmte in huis en verlaagt het energiegebruik. De kosten zijn gemiddeld €1925 en je bespaart op de energierekening, tot wel €260 p/jaar. De meest geschikte manier is het van onderaf werken in een kruipruimte. Let op: dit kan alleen als je kruipruimte droog, toegankelijk en groot genoeg is. Er wordt gewerkt met isolatiematerialen als glaswol, dekens, steenwol, icynene. In verhouding tot bodemisolatie is dit effectiever.

Dakisolatie
Een dak zonder isolatie is ontzettend zonde. De meeste daken zijn wel geïsoleerd, maar heel matig. Dit aanpakken is dus erg lucratief voor huizenbezitters. Je dak plus evt. het plafond laten aanpakken door een aannemer voor isolatie in Brussel kost gemiddeld €5050. Kun jij ook veel zelf doen? Hiervoor betaal je stukken minder, €1080. Het rendement is al snel €860 per jaar.

Gevelisolatie
Zowel aan de binnenkant als buitenkant is een gevel isolatie mogelijk. Een woning verliest veel minder warmte. Het leefcomfort wordt zo een stuk aangenamer. De kosten zijn echter behoorlijk (t.o.v. spouwmuurisolatie). Een belangrijk voordeel is dat je meer materiaal kwijt kunt en dat je weer nieuwe muren hebt. De investering is ongeveer €13500. Dit levert op ongeveer €770 elk jaar opnieuw. Lukt het niet om een vergunning te krijgen? Een andere oplossing is voorzetwanden aan de binnenkant plaatsen.

Welke mogelijkheden zijn er verder?

Verder bestaan er allerlei vaak toegepaste uitvoeringen. In het gedeelte hieronder vermelden we de meest toegepaste oplossingen.

 • Isoleren van garage: Betrek de garage echt bij je woning
 • Schuur isoleren: Een ruimte om kostbare bezittingen op te slaan
 • Zolder isolatie: Een van de effectiefste methodes
 • Isolatie van dakkapel: Geen verlies van warmte meer
 • Isoleren kruipruimte: Een droger en behaaglijk huis

Wat zijn de kosten van isolatie in Brussel (mei 2024)?

Is jouw doel ook lagere maandelijkse energielasten en tegelijk een CO-2 reducerende gemeenschap? Isoleren van een woning in Brussel is dan misschien wel iets voor jou. Bij oude én nieuwere woningen is de impact groot. Isoleren van een huis tussen 1975 en 1991 kan het aardgas verbruik beperken met +/- 2525 m3. De bezuiniging kan oplopen tot €950 per jaar. Op ons isolatie portaal check je de kosten (bij benadering) als je kiest voor een isolatiespecialist in Brussel. Kun jij zelfstandig de verbouwing doen? De kosten zijn in dat geval veel voordeliger.

Wat is de terugverdientijd?
Je huis beschermen tegen warmte of kou is relatief goedkoop en is voor de lange termijn zeer rendabel. Beschik jij over voldoende geld? Dat is dan een mooie kans. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 4% rente. Het isoleren van je dak wordt gemiddeld terugverdiend binnen acht jaar en bij een spouwmuur is dat 6 jaar. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd in België. Per maatregel tonen we de maximale besparing en de geschatte onkosten (cursief).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor isoleren aanvragen?


Type isolatieRijwoningHoekwoningVrijstaand
Dakisolatie€465
(€3300)
€645
(€6050)
€1070
(€9350)
Vloerisolatie€155
(€1150)
€245
(€1600)
€345
(€3350)
Spouwmuur€310
(€1750)
€660
(€2400)
€855
(€3000)
HR++ glas€210
(€2975)
€325
(€3100)
€350
(€5325)
isolatie brussel 1000

Populaire Isolatiemerken:

 • NMC
 • Simson
 • Illbruck
 • Ursa
 • HPX

Vragen rondom het isolatiebedrijf in Brussel?

Waarom juist nu mijn huis in Brussel isoleren?

Een grondige woningisolatie staat gelijk aan structureel lagere energiekosten bij een energiebedrijf zoals Essent en Poweo, en is bovendien een groene investering. Je gaat direct minder aardgas stoken en daarnaast gaat de CO2 uitstoot omlaag. Dit betekend concreet een aangename leefomgeving en een beter energielabel waardoor de waarde van de woning stijgt. Vind jij het ook tijd voor voordelig isoleren? Dan moet je diverse offertes vergelijken.

Waarom raden ze HR++ glas aan?

Triple glas of HR++ glas heeft een betere isolerende werking dan standaard (enkel) of dubbel glas. De warmte blijft binnen waardoor je energiekosten bespaart. Tevens zal het comfort hoger worden: minder tocht en kou rond het raam en minder last van condensvorming. Ook isoleert het geluid van buiten. De kosten van HR++ glas ramen liggen rond €3425, dat betekent een winst van 300 op jaarbasis. Ga je toch al jouw kozijnen vervangen? In dat geval ben je voordelig uit door meteen te kiezen voor moderne isolerende kozijnen met daarin triple / driedubbel glas.

Waar in mijn huis moet ik beginnen?

Analyseer allereerst hoe de actuele isolatie situatie er in huis is en wat de kwaliteit hiervan nog is. Voer een warmtescan uit. Vandaar ziet u waar eventuele luchtlekken zijn en wat prioriteit heeft. Welk onderdeel u als eerste aanpakt is niet heel belangrijk. De ene oplossing is financieel aantrekkelijker in vergelijk met een andere. De meest effectieve maatregelen zijn het dak, de vloer, de spouw en triple glas.

Kan ik ook isoleren zonder een expert?

Wil jij ook de woning beschermen tegen warmte of kou , maar heb je geen financiële ruimte? Diepgaande werkzaamheden als isoleren van gevel, vloer of dak kan je vaak beter uitbesteden aan een expert. Veel mensen kunnen echter zelf ook verbouwen. Met minimale investeringen kan je al veel aanpakken. Waar moet ik aan denken? Nou, bijvoorbeeld naden en kieren dichtmaken, tochtbanden en/of tochtbanden plaatsen, aanschaffen van radiatorfolie en klimaatfolie op het plafond toepassen.


Soorten isolatiematerialen

Isolatiebedrijven maken gebruik van verscheidene materialen. Onderstaand tref je een beknopte omschrijving veel gebruikte types. Goed verkrijgbaar bij de grote Vlaamse bouwmarkten als Mr. Bricolage, Dema, Hubo, Big Mat, Gamma, Brico. Toonaangevende merken zijn Isover, Kingspan of Rockwool.

 • Isolatieplaten: ideaal voor muren en daken
 • PUR: het is goed waterafstotend
 • PIR: betere R-waarde dan glas- of steenwol
 • Tempex / EPS: heeft een drukvaste eigenschap
 • Glaswol: een voordelige oplossing
 • Steenwol: goede akoestische kenmerken
 • XPS: is erg brandbaar

Belangrijke details over isolatiepremie in Brussel

Door een premie vanuit overheid of gemeente wordt woningisolatie nog interessanter. Maar welke mogelijkheden heb ik qua subsidie? De populaire energiepremie is op meerdere niveau’s van kracht. Dat werkt als volgt:

 • De Vlaamse netbeheerder Fluvius helpt Vlamingen met een royale premie van €15 per m2 bij isolatie van de buitenmuur.
 • Open de website energiesparen.be (voor Vlaanderen) en check wat de gemeente Brussel op dit vlak doet.
 • Is je dak aan vervanging toe, en wil je het isoleren? Dan profiteer je van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen.
 • Collectief isoleren? Bij ten minste 10 woningen in 1 gemeente of straat kan je profiteren van de burenpremie.
 • Wanneer je een bestaande woning isoleert op verschillende fronten (denk aan dak, gevel, vloer of ramen) kom je zelfs nog in aanmerking voor een forse totaalrenovovatieobonus (tot wel €4.750).
 • Voor milieubewuste investeringen als bijv. een warmtepomp, zonnepanelen, een pelletkachel of zonneboiler kan je ook profiteren van de huidige energiepremie.

Energielening via Energiehuis Brussel
Het is onomstotelijk: de stookkosten gaat flink omlaag met gevel-, vloer of dakisolatie. Echter, als de energierekening naar beneden moet, zullen er wel eigen financiële middelen moeten zijn. Als de investering nu te groot is dan kan je aankloppen bij het Energiehuis: een groene lening van max. €15.000 met 0% rente die er speciaal is voor de prioritaire of kwetsbare doelgroep. Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening.


Uw woning verduurzamen?

Bescherm uw huis tegen kou of warmte!


In 5 stappen een isolatieplan maken

Meteen werk van maken? Met het advies hieronder bouw jij het isolatieplan Brussel wat past bij jouw specifieke situatie.

Leestijd 5 minuten

Jouw woning isoleren en energie besparen

 1. Hoe is de situatie nu?

  Kijk kritisch naar de huidige r-waarden. In welk jaar werd de woning gebouwd, en achterhaal ook zeker welke onderdelen als zijn aangepakt. Met behulp van een warmtescan ontdekt u wat de zwakke punten van de woning zijn. Wat we tegenkomen is de afwezigheid van dubbel glas, verrotte muren of lekkages. Informeer bij de isolatiedeskundige in Brussel voor een speciaal adviesgesprek.

 2. Hoe staat het er financieel voor?

  Wat heb je te besteden? Het dak voorzien van een extra schil vergt meer geld dan de vloer. Goed om te weten: het resultaat van de woningisolatie is vele malen hoger dan de huidige spaarrente. De investering is dus snel terugverdiend.

 3. Experts vergelijken

  Weet je waar de quick-wins liggen? Vraag een offerte op bij een aantal professionele isolatiebedrijven in Brussel. Vergelijk rustig een aantal offertes. Dan betaal je nooit te veel.

 4. Isoleren van dak, spouw, dak en ramen.

  Start altijd met triple glas, spouwmuur, dak en vloer. Deze stappen resulteren in een aangenaam warm huis en maken dat je minder energie gebruikt. De volgorde is afhankelijk van de hoeveelheid geld dat je wilt uitgeven.

 5. Ventileren

  In een grondig geïsoleerde woning kan er een ongezonde atmosfeer ontstaan. Investeer in slimme ventilatie. Ventileren kost vanzelfsprekend wel energie, maar het is cruciaal een optimaal leefklimaat. Dit is haalbaar met mechanische ventilatie (MV), of ramen met ventilatiestrips. Vraag eventueel naar een meer milieuvriendelijke oplossing zoals ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.Alle plaatsen in deze gemeente

Leave a Comment